Hem » Hur du väljer rätt pallrobot för din anläggning

Hur du väljer rätt pallrobot för din anläggning

by Samuel Klingberg

En allt större del av vår vardag automatiseras. Genom att implementera ny teknik kan företag runt om i världen effektivisera sin produktion och på så sätt producera mer samtidigt som de sparar pengar.

Det finns många delar i en fabrik som kan automatiseras med hjälp av robotteknologi. Allt från montering och tillverkning till städning och förflyttning kan med fördel göras av smarta robotar. Att låta en robot hantera din materialhantering, förflyttning och lagring är ett utmärkt sätt att automatisera din lagerhantering på.

Hitta rätt pallrobot för dina behov

En pallrobot är en typ av industrirobot som används för att automatisera processen av att stapla, packa och lasta pallar med varor eller material. Den är utformad för att klara av tunga lyft och repetitiva uppgifter som är väldigt vanliga inom lager- och logistikbranschen.

I den här artikeln går vi därför igenom några saker som du bör ha i åtanke när du letar efter en pallrobot för att automatisera stapling, packning och lastning av pallar med varor och material. En pallrobot kan spara in mycket tid och pengar för företaget samtidigt som den minimerar risken för olyckor, men det är viktigt att du väljer en som passar just ditt företags behov.

  1. Lastkrav: Det första steget är att ta reda på vilka lastkrav ni har som roboten ska klara av. Hur tunga föremål är det som ska hanteras, vilka dimensioner har lasten och är den ömtålig eller inte? En pallrobot måste klara av den maximala belastning och storlek som de föremål den ska packa kräver.
  2. Utrymme: Det är också viktigt att ni gör en utvärdering av utrymmet där roboten ska stå. Om ni inte gör det riskerar ni att beställa en robot som inte passar in och därmed skapar mer problem och kostnader för företaget. Ta reda på robotens fysiska storlek och rörelseområde och välj en som passar ditt utrymme.
  3. Flexibilitet: Undersök också hur flexibel roboten behöver vara i sina funktioner. Om ni bara lastar en sorts varor behöver den inte vara speciellt flexibel, medan den om ni har flera olika produkter i olika storlekar som ska packas behöver vara väldigt flexibel och anpassningsbar.
  4. Hastighet och effektivitet: Bedöm vilken hastighet den övriga delen av produktionen har och anpassa robotens effektivitet efter det. Det är ingen idé att ta en robot som är betydligt effektivare än produktionen, då det kommer leda till att den står oanvänd i onödan. Den kan inte heller vara långsammare, då den då saktar ner hela processen.
  5. Säkerhetsfunktioner: Säkerhet är också väldigt viktigt vid val av robot. Ta reda på vilka säkerhetsfunktioner den har, både för att skydda personal, varor och material.
  6. Kostnad: Sist men inte minst är det också viktigt att ta hänsyn till hur mycket roboten kostar. Räkna ut hur mycket ni bedömer att en pallrobot kan spara in i er process och använd det när ni beräknar hur mycket en sådan robot är värd för er. Det finns ingen idé att effektivisera produktionen om roboten som gör det är betydligt dyrare än de pengar som företaget sparar in.

 

 

Se mer