Hem » Hur länge får man vabba?

Hur länge får man vabba?

by Samuel Klingberg

Grundregeln är att man som förälder får stanna hemma 120 dagar om året om barnet är mellan 8 månader och 12 år.

Hur länge man får vabba beror också på om barnet omfattas av LSS, vilket betyder att man då kan få vabba efter 12 års ålder. 

Så länge får man vabba

Man får alltså stanna hemma om barnet är sjukt och man inte kan jobba eller om man går miste om a-kassa. Det finns även andra tillfällen som man kan ta ut vård av barn. Det kan t.ex. vara om man behöver följa med barnet till läkare, BVC, tandläkare eller BUP. Om barnets ordinarie vårdare är sjuk kan man få ersättning för att ta hand om barnet. Observera att de sista 60 dagarna får man endast vabba om barnet är sjukt och inte om ordinarie vårdare är sjuk. 

Hur länge får man vabba om barnet är över 12 år?

Även om barnet är äldre, över 12 år, är det inte självklart att det kan klara sig självt hemma om det är sjukt. Det finns möjligheter för föräldrarna att ta ut vård av barn även för barn mellan 12 och 16 år, men då krävs ett läkarintyg från första dagen. Ett intyg krävs också om man behöver följa med barnet t.ex. till läkare eller tandläkare osv. 

Hur länge får man vabba om barnet är allvarligt sjukt?

Föräldrarna får vabba obegränsat antal dagar för ett barn upp till 18 år, om det finns en påtaglig fara för barnets liv av sjukdomen eller behandlingen för sjukdomen. 

Se mer