Hem » Sam Skarsgård: brodern som tog en annan livsväg

Sam Skarsgård: brodern som tog en annan livsväg

by Samuel Klingberg

Samuel (ofta kallad för Sam) Kristoffer Ymer Skarsgård är en svensk läkare, skådespelare och produktionsledare. Han är medlem av den välkända Skarsgård-familjen, där flera är involverade i filmbranschen. Han är son till den kände skådespelaren Stellan Skarsgård och dennes första fru, läkaren My Skarsgård. Skådespelarna Alexander Skarsgård, Gustaf Skarsgård, Bill Skarsgård och Valter Skarsgård är hans bröder. Han har även en syster som heter Eija.

Snabbfakta om Sam Skarsgård

YrkeLäkare, skådespelare
FöräldrarStellan och My Skarsgård
SyskonAlexander, Gustaf, Valter, Eija, Bill
HalvsyskonOssian, Kolbjörn

Efter att ha vuxit upp i Stockholm följde han i sin mors fotspår och blev läkare, medan de flesta av hans syskon gick in i Hollywood-världen. Sam har hittills medverkat i en film, äventyrskomedin ”Jim & piraterna Blom” från 1987. Han har också varit produktionsledare för kortfilmen ”Skuggvärld”.

Den stora Skarsgårdfamiljen

Vi har alla hört om Skarsgårdfamiljen och kan nämna filmer olika familjemedlemmarna spelar i. Enligt Alexander, Sams välkända bror, är familjen Skarsgård som en gemenskap. När han och hans syskon växte upp gav hushållet bränsle åt deras kreativitet. De har talat mycket om sitt familjeliv. Deras föräldrar stod regelbundet värd för middagsbjudningar i huset och de hade ofta gäster som bodde där.

Sam Skarsgårds föräldrar

Sams far, Stellen Skarsgård, började sin skådespelarkarriär i svensk tv och film och fortsatte sedan att arbeta med dansk, norsk och amerikansk film.

Sams mamma, My Skarsgård, är läkare. Sams föräldrar gifte sig i april 1975. Stellan och My gick dock skilda vägar i maj 2007. Två år senare, i januari 2009, gifte sig Stellan med sin andra fru Megan Everett. Genom dem har Sam två halvsyskon; Ossian och Kolbjörn.

Sam Skarsgård syskon

Det är inte förvånande att en av de populäraste söktermer gällande Sam är ”Sam Skarsgård siblings”. Om Sam finns det dock inte någon artikel på Wikipedia.

Sam Skarsgård har fem syskon; Alexander Skarsgård, Bill Skarsgård, Eija Skarsgård, Gustaf Skarsgård och Valter Skarsgård.

Alexander Skarsgård och Gustaf Skarsgård är hans äldre bröder, Bill Skarsgård och Valter Skarsgård är hans yngre bröder medan Eija Skarsgård är hans yngre syster.

  • Alexander Skarsgård, hans äldsta bror, blev först internationellt känd för sin roll som Eric Northman i HBO:s fantasy-drama True Blood. Under de följande åren har han medverkat i filmer som ”Melancholia”, ”What Maisie Knew”, ”The Legend of Tarzan” och ”Hold the Dark”.
  • Gustaf, som är yngre än Alexander men äldre än Sam, spelar för närvarande Floki i History Channels ”Vikings”.
  • Sam är det tredje barnet.
  • Bill Skarsgård, Sams yngre bror, är också skådespelare och har medverkat i filmer som ”Det”, den dystopiska thrillern ”The Divergent Series: Allegiant” och spionagenthrillern ”Atomic Blonde”.
  • Valter Skarsgård är det yngsta barnet till Stellan och My. Som skådespelare har han medverkat i filmer som ”To Kill a Child”, ”Arn – The Knight Templar” och ”Arn – The Kingdom at Road’s End”.
  • Sams enda syster, Eija, är en före detta modell.

I maj 2007 skilde Sams föräldrar sig och Sams pappa gifte sig i januari 2009 med Megan Everett. Sam har två halvsyskon, Ossian och Kolbjörn, från pappans andra äktenskap.

Sam Skarsgård bröllop

Sam har gift sig med sin flickvän Pat Metheny. Hon har synts tillsammans med sin make och resten av familjen Skarsgård vid olika evenemang.

Sam Skarsgård och hans yrken

Sam är läkare. Han är också en mångsidig skådespelare och har medverkat i flera filmer under åren. Som barn spelade han på underhållningsfältet i filmen ”Jim & Piraterna Blom” från 1987, som hans far var med och skrev. Han medverkade i filmen som ett litet barn tillsammans med båda sina föräldrar.

Sam Skarsgård doctor

Sam Skarsgård jobbar som läkare på Karolinska. Sam är det enda barnet till sin mamma som blev läkare precis som hon, och praktiserande läkare på intensivvårdsavdelningen (ICU) på ett sjukhus i deras hemstad Stockholm.

Sam Skarsgård movies

Precis som alla andra Skarsgård-syskon har även Sam satt en fot i filmvärlden.

Under sin barndom följde Sam i sin mammas fotspår för att bli läkare, men senare blev han inspirerad av sina syskon som gick in i showbiz som karriär. Vid den tiden utvecklade Sam sitt intresse för skådespeleri.

Sam Skarsgård debuterade 1987 genom en komedifilm vid namn ”Jim & Piraterna Blom”. Han etablerade också sin karriär som produktionsledare och producerade kortfilmen ”Skuggvärld” och som kroppsdubbel för sin bror Gustaf i fantasy-thrillern ”The Invisible” från 2002.

Under hela sitt karriärliv nådde den skådespelare som blivit produktionsledare en milstolpe av framgångar. Även om han ställdes inför utmaningar gav han inte upp utan fortsatte att arbeta och kämpa.

Se mer