Hem » Hur ska man tänka när man står inför ett svårt val?

Hur ska man tänka när man står inför ett svårt val?

by Samuel Klingberg

Hela livet är fullt av olika val. Ibland handlar det om stora, svåra beslut som måste tas och som kan påverka hela ens liv. I andra fall handlar det om snabba, impulsiva val som måste tas inom loppet av några sekunder. En del val är svårare, en del val är betydligt enklare. Men hur ska man då tänka när man står inför ett svårt val? Tack och lov finns det hjälp att få, som hos välja.com, där man kan få vägledning inför ett tufft beslut.

Det är inte ovanligt att människor känner sig pressade inför ett svårt val. Samtidigt är det en stor del av att vara människa att man också behöver ställas inför svåra val på en regelbunden basis. Bara i vardagen ställs man hela tiden inför val, vissa betydligt svårare än andra. Vad ska vi äta ikväll? Ska jag gå till gymmet och träna? Borde jag jobba över lite till för att hinna klart med det sista jag behöver göra på jobbet? Den typen av val är en naturlig del av det vardagliga livet, vare sig man vill eller inte.

Samtidigt finns det människor som har det betydligt jobbigare med val och som känner en stor press när det kommer till val som är aningen svårare. De vardagliga besluten har de allra flesta människor lärt sig att leva med. Det är en naturlig del av livet och det måste man kunna förhålla sig till. Annars blir det otroligt jobbigt i det lite längre perspektivet.

Men andra val är svårare av andra anledningar. Det kan vara val som tar längre tid att förhålla sig till, eller beslut som senare kan komma att påverka ens liv i dagar, veckor, månader eller till och med år. En del relationella beslut kan exempelvis ändra hela ens liv i grunden. Det är inte konstigt att det kan vara jobbigt att ta den typen av beslut och ställas inför sådana val.

Men vad finns det då man kan göra för att underlätta för sig själv? Finns det några enkla tips som gör det enklare att ställas inför ett svårt val? Det går aldrig att avskärma sig helt från den typen av situationer. Det är en del av livet som helt enkelt hör till. Men just därför går det också att förenkla för sig själv genom att tänka på ett visst sätt inför ett val som man upplever som lite svårare.

Låt oss titta närmare på en del metoder man kan använda sig av när man ska ta ett tufft beslut, exempelvis om man ska konsumera någonting eller står mellan två olika alternativ utan att kunna ta det slutgiltiga beslutet om vilket val man ska göra.

  • Kartlägg ditt eget behov allra först

Oavsett vilken typ av beslut du står inför är det viktigt att kartlägga ditt eget behov först. Utan att ha ordentlig koll på hur ditt behov ser ut går det inte att ta ett välgrundat beslut. Det gäller oavsett om du ska välja middagsmat eller hitta ett nytt bredbandsabonnemang. Genom att först bilda dig en uppfattning om ditt eget behov, med dina förväntningar och krav som utgångspunkt, går det sedan att göra ett smartare val.

  • Undersök alternativen – och gör research baserat på ditt behov

När du har kartlagt ditt eget behov är det hög tid att undersöka vilka alternativa lösningar som finns. Vilka beslut kan du ta för att mätta ditt behov? Vilka val finns tillgängliga för dig? Efter att du har bildat dig en uppfattning om de alternativ som finns ska du också göra ordentlig research om varje alternativ. Använd då ditt kartlagda behov som utgångspunkt för den analysen. Det är irrelevant att lägga tid på tekniska specifikationer om det enda du är intresserad av är en så billig lösning som möjligt. Kom också ihåg att ditt behov är unikt – och att du inte kan rätta dig efter andra i alla lägen.

  • Jämför olika alternativ med hjälp av oberoende källor

När du har hittat ett par olika alternativ är det dags att göra en rak jämförelse mellan alternativen. På vilket sätt är det ena alternativet bättre än det andra? Den typen av frågor kommer att göra det enklare för dig att välja. Det finns också oberoende tjänster som hjälper dig att ta ett beslut. Det kan exempelvis handla om jämförelsesajter på nätet.

  • Undvik att älta ett beslut som redan har tagits

När du väl har tagit ett beslut är det viktigt att försöka landa i beslutet. Nu är beslutet taget – och du har gjort ditt val. Att utvärdera är ofta bra för att kunna göra framtida val på ett så bra sätt som möjligt, men att älta ett beslut som redan har tagits bidrar bara till negativ energi. I många fall har du gjort ditt val – och får lära dig att leva med det. Då kommer du också att må betydligt bättre.

Se mer